news-details

Fed “ne gerekiyorsa yapılacağı” taahhüdünü yineledi

Fed, sözel yönlendirmeye geçilmesi beklenen toplantısında duruşunu değiştirmedi, likidite operasyonlarını uzattı, destekleyici politikasına devam edeceği vurgusunu yaptı ve sıkılaşmayı değerlendirecek aşamada olmadığını ortaya koydu. Beklendiği gibi, çekingen bir Fed var ortada ve ekonomiye sağlanan desteklerin devamlılığının korunması anlamındaki duruş, gerekli olduğu şekilde, devam ettiriliyor.

 

Görülmemiş nitelikteki bir ekonomik kriz ortamı olduğu düşünüldüğünde, hali hazırdaki ekonomik toparlanmaya Powell’ın şüpheyle yaklaşması oldukça normal. Çünkü V’nin ikinci aşamasında olduğu sanılan toparlanma, aslında W’nin ilk safhalarında olabilir. Ekonomik gidişat ABD’de virüsün gidişatıyla çok yakından alakalı ve durumlar kötüleşirse hanehalkının bozulan ekonomik durumuna ek olarak yeniden faaliyetlerin de yavaşlaması durumu söz konusu olabilir. Ki, bu aşamada kontrol altına alınamayan virüsün 2. aşamasının ne gibi sonuçlar getireceği konusu belirsiz. Trump’ın kapanma konusunda sonuna kadar direneceği açık, biraz da normalleşme aşamasında virüsü bu yüzden hafife aldı. Malum, seçim var ve iş/aş konusu çok önemli…

 

Tabii Fed IMF değil, ancak dış dünya açısından swap ve repo kanalıyla oluşturulan likiditenin süresinin uzatılması oldukça önemli.. 31 Mart 2021’e kadar uzatılan bu imkanlar çerçevesinde Fed ile swap hattı olan Merkez Bankaları yararlanmaya devam edecek, artı olarak diğer ülkeler de Amerikan tahvili karşılığında repo ile likidite sağlayabilecek. Fed ile bir anlaşma oluşturamayan Türkiye’nin düşük Amerikan tahvili pozisyonu çerçevesinde bu imkanlardan asıl faydayı elde edemeyecek ülkelerden birisi olduğunu biliyoruz.

 

Ekonominin şu anki hızına değil, gelecekte etkilenebileceği olaylardan sonraki durumuna bakacak bir Fed var. Bu aşamada faizleri artırmayı düşünecek bir noktada bile olmadıklarına yönelik açıklamaları realiteyi ortaya koyuyor. Pandemik dönem öncesine ulaşılmasına daha çok var. Ekonominin bu aşamada canlanma aşamasında kalması ya da olabilecek ilave hasarlardan en az şekilde etkilenmesi için Fed’in daha çok masada olmasına ihtiyaç olacak.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı