news-details

Airbus’un tam otomatik test uçuşu Attol başarıyla tamamlandı

Airbus iki yıllık kapsamlı test uçuşu programı ardından Otonom Taksi, Kalkış ve İniş (ATTOL-Autonomous Taxi, Take-Off & Landing) projesini başarıyla tamamladı.

Airbus bu projeyi tamamlarken, havacılıkta dünyada bir ilk olan yerleşik görüntü tanıma teknolojisini kullanarak tam otomatik görüş tabanlı uçuş testleri ile ticari bir uçağın otonom taksi, kalkış ve inişini gerçekleştirdi.
Toplamda 500'den fazla test uçuşu gerçekleştirildi. Bu uçuşların yaklaşık 450'si ham video verilerinin toplanması, algoritmaların desteklenmesi ve ince ayar yapılması için tahsis edilirken, her biri beşer kalkış ve iniş de dahil olmak üzere tam altı test uçuşu serisi, bağımsız uçuş yeteneklerini test etmek için kullanıldı.

Airbus tarafından geliştirilen ATTOL projesi, pilotların veri etiketleme, işleme ve model oluşturma için makine öğrenme algoritmalarının ve otomatik araçların kullanımı da dahil olmak üzere otonom teknolojilerin nasıl çalıştığını keşfetmelerini sağlamak ve uçak operasyonları yerine stratejik karar alma ve görev yönetimine daha fazla odaklanmalarına yardımcı olmak için başlatıldı. Airbus bu gelişmiş teknolojilerin gelecekteki uçak operasyonlarındaki iyileştirme ve uçuş güvenliğini arttırma kapasitelerini analiz ediyor.

Airbus, malzemeler, alternatif itme sistemleri ve bağlantı gibi diğer yeniliklerin yanı sıra otonom teknolojilerin uygulanmasına yönelik araştırmalara devam ederken tüm bu fırsatları kullanarak uçakların geliştirilişinin, üretilişinin, uçuruluşunun, güçlendirilişinin ve hizmet verişinin nasıl değiştiğini göstererek yeni iş modelleri yaratma olanakları sunuyor.

Airbus UpNext liderliği altında Airbus mühendislik ve teknoloji ekipleri, Airbus Defence and Space, Acubed (Project Wayfinder), Airbus China ve ONERA'dan oluşan görevler arası, çapraz fonksiyonel küresel bir ekip sayesinde ATTOL'un yeteneklerinin hızlı gelişimi ve gösterimi mümkün olmuştur.

Hibya Haber Ajansı