news-details

Gedik Yatırım: ABD borsaları, haftanın son işlem günü geriledi

Gedik Yatırım'ın değerlendirmesi şöyle:

"ABD

ABD borsaları, piyasaların Başkan Trump'tan gelen karışık şirket kazançlarını ve politika sinyallerini sindirmesi ile haftanın son işlem günü geriledi.  S&P 500'ün %0,2, Nasdaq 100'ün %0,5 ve Dow'un %0,3 değer kaybetmesine rağmen, üç endeks de hafta boyunca yaklaşık %2 yükseliş kaydetti. Trump'ın Çin'e yönelik tarifeler konusundaki yumuşayan duruşu bir miktar rahatlama sağladı, ancak diğer ekonomilere yönelik olası eylemlere ilişkin uyarılar belirsizlikleri yüksek tuttu. Yatırımcıların, uzun vadeli enflasyon beklentileri sabit kalırken, piyasalar Fed'in önümüzdeki bu hafta faiz oranlarını sabit tutması beklenen FOMC toplantısına odaklandı. Fed'in faiz oranını %4,25-%4,5 aralığında sabit tutması beklenirken, karar sonrası Powell’ın açıklamaları ve vereceği sinyaller varlık fiyatlamaları için önem arz edebilir. Ek olarak  bu hafta 4. çeyrek GSYH büyümesinin %3 olması beklenirken, enflasyon göstergesi PCE raporu ve diğer ekonomik veriler (konut satışları, dayanıklı mal siparişleri, istihdam maliyeti) takip edilecek diğer ekonomi verileri arasında sayılabilir. Ekonomi takvimi bakımından yoğun geçecek hafta, aynı zamanda bilanço sezonunun da en kritik haftası olacak.  Microsoft, Meta, Tesla ve Apple'ın yanı sıra AT&T, Boeing, Starbucks, Visa, Mastercard gibi ABD’li devler de 2024 yılının son çeyreğine ilişkin finansallarını açıklayacak.

Hafta başında Dolar endeksi Başkan Donald Trump'ın Kolombiya'ya gümrük vergileri ve yaptırımlar uygulama planlarını açıklamasının ardından geçen haftaki kayıplarının bir kısmını telafi etti ve küresel ticaretle ilgili endişeleri yeniden alevlendirdi. ABD’nin, Kolombiya’ya yönelik tarifeleri ülkenin şartları kabul etmesi ardından şimdilik askıya almasıyla birlikte endişelerin bir miktar sönümlenmiş olduğu görülüyor. Asya endeksleri haftaya karışık bir seyirde başlarken, Hong Kong ve Şangay endeksleri kayıplara rağmen pozitif bölgede tutunma çabasını sürdürdü. Çin’de yeni yapay zeka girişimi DeepSeek, daha az maliyetle daha güçlü yapay zeka modelleri geliştirmenin mümkün olduğunu gösterirken, haberin etkisi ile ABD endeks vadelilerinde sert bir geri çekilme yaşandı. Nasdaq endeksinde kayıplar %2’yi aşarken, S&P ve DJ30 endeksleri %1 ila 0,6% arasında düşüş yaşadı.

Euro Bölgesi

Avrupa endeksleri, dokuz günlük kazanç serisinin ardından Cuma günü yatay bir kapanış yaptı. STOXX 50, 5.223 seviyesinde yatay kalırken, STOXX 600 ise hafif bir kayıpla 530’da kapanarak rekor seviyesine yakın kaldı. Burberry’nin güçlü çeyreklik satış verileri lüks hisseleri desteklerken, LVMH, Hermes, Pernod Ricard ve Kering %4,3 ile %1 arasında yükseldi. ABD Başkanı Trump’ın ticaret tarifeleri konusunda daha yumuşak bir söylem benimsemesi, BMW, Mercedes-Benz, Volkswagen ve Stellantis gibi otomobil üreticilerinin %2’ye yakın değer kazanmasına olanak tanıdı. Euro Bölgesi dışında, Novo Nordisk kilo verme ilaçlarıyla %7’lik bir artış kaydederken, ASML dalgalı bir haftayı %2’lik düşüşle kapattı. Ayrıca, hafta içinde açıklanan öncü PMI verileri Avrupa’da ekonomik faaliyetlerde hafif bir toparlanmaya işaret etti. Küresel tarafta önemli bir haftaya başlıyoruz.  Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 2025’te faiz indirim döngüsüne devam etmesi ve 25 baz puanlık bir indirim yapması bekleniyor. ECB Başkanı Christine Lagarde, enflasyonun bu yıl %2 hedefine ulaşacağını, bunun para politikasını gevşetmek ve ekonomilere destek sağlamak için alan yaratacağını belirtti. Euro Bölgesi’nin %0,1 büyüme kaydetmesi beklenirken, İspanya’nın %0,6’lık büyümesi ve İtalya’daki hafif artış, Almanya’nın %0,1’lik daralması ve Fransa’nın durağan büyümesini dengeleyecek. Almanya ve İspanya’da enflasyon rakamlarının yanı sıra Almanya’nın iş iklimi ve tüketici güveni verileri ile İsveç’in faiz kararı da yakından takip edilecek. Bilanço cephesinde ise, LVMH, SAP ve ASML gibi büyük firmalar finansal sonuçlarını açıklayacak.

Türkiye

Geçen hafta TCMB, piyasa beklentileri dahilinde politika faizini 250 baz puan düşürerek yüzde 45’e çekti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notu gözden geçirmesini pas geçti. Piyasa konsensüs beklentisi kredi notumuzun “B1”'den "Ba3"e yükseltilmesi, görünümü ise “pozitif”ten "durağan"a çekilmesi yönündeydi. Moody’s kararının bu sabah itibariyle fiyatlamalar üzerindeki etkisinin sınırlı kaldığını gözlemliyoruz. Bu hafta genelinde yurt içerisinde veri akışı sakin seyrederken, bugün için reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı verileri izlenecek."

  Hibya Haber Ajansı