news-details

Normalleşme sürecinde koronavirüsle mücadelenin yıldızlı ürünleri

Normalleşme sürecinde de hepimiz koronavirüsle mücadeleye devam edeceğiz. Yıldız Teknopark bünyesinde yer alan pek çok şirket bu mücadeleye yönelik ürün ve hizmet geliştirerek kişi ve kurumların bu anlamda güvenliğini sağlamak için çalışıyor. Zeytin çekirdeğinden siperlik, yoğurt asidinden dezenfektan, sosyal mesafe ölçen akıllı bileklik bunlardan birkaçı. Teknopark bünyesinde, turizm sektöründe otellere koronavirüs mücadelesinde destek olacak ve uzaktan bazı hizmetleri vermelerine olanak sağlayan bir platform oluşturan şirket de var, meyve sebze ihracatında virüs etkisini azaltacak antiviral sprey üreten de.

Türkiye 4 aşamalı normalleşme sürecine 11 Mayıs’ta geçti. Bu süreçte AVM’ler, mağazalar, pazar yerleri açıldı, uçuşlar başladı. Yakın zamanda restoranlar da hizmet vermeye başlayacak. Ancak virüsle mücadele son bulmuş değil. Hala düzenli olarak testler yapılıyor.

Covid 19’la mücadele sürecinde etkin olarak çalışan, bu mücadelede öne çıkan pek çok ürün geliştiren Yıldız Teknopark şirketleri, normalleşme sürecine yönelik ürün ve çözümleriyle de dikkati çekiyor.

Örneğin Yıldız Teknopark bünyesinde iki şirket, koronavirüsten korunmada öne çıkan maske ve dezenfektan konusunda doğallığıyla fark yaratan zeytin çekirdeğinden maske, yoğurt asidinden dezenfektan üretti. Sosyal mesafe ölçen akıllı bileklik, uzaktan ateş, mesafe ve maske varlığını tespit eden yazılım, sebze ve meyveler için viral bakteri bariyeri Yıldız Teknopark bünyesinde geliştirilen ve normalleşme sürecinde çokça kullanılması beklenen ürün ve hizmetlerden sadece birkaçı.

HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERİYORUZ

Normalleşme sürecine geçilen şu dönemde, Yıldız Teknopark’ta çalışmaların hızlandığını söyleyen Yıldız Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Mesut Güner, yerleşkede bulunan pek çok şirketin normalleşme sürecinde koronavirüsle mücadelede etkili olacak projeler geliştirdiğinin altını çiziyor.

Bazı projelerin izin aşamasında bazılarının ise hali hazırda tüketiciyle buluştuğunu belirten Prof. Dr. Güner bu projelerin her birinin kendi alanında fark yaratan ve değerli projeler olduğunu da ifade ediyor.

Güner, “Bu projelerde fikrin oluşumu, fon bulunması, proje yazımı yönetimi ve yürütülmesi, paydaşların bir araya getirilmesi, çıkacak fikri ve sınai hakların yönetimi, bunların ekonomik katkıya dönüşmesi ve ticarileştirilmesi konusunda şirketlere Yıldız Teknoloji Transfer Ofisi destek veriyor.” diye konuşuyor.

HANGİ PROJELER VAR

Normalleşme sürecinde maskeler gibi siperlikler de ayrılmaz bir parçamız olacak. Ancak koronavirüs salgını nedeniyle başta sağlık çalışanları olmak üzere birçok kişinin kullandığı yüz siperliklerini takanlar buğu yapma, hareket ve görme kısıtlılığı, sterilize edilmeme gibi bazı problemler yaşadı. Yıldız Teknopark Kuluçka şirketlerinden biri olan Ferge Mühendislik bu sorunları ortadan kaldıran bir yüz siperliği geliştirdi.TÜBİTAK destekli bu siperliğin üretimine ise yakın zamanda başlandı.Yıldız Teknopark şirketlerinden biri olan Biolive, artan plastik kullanımına alternatif olarak dünyada bir ilk olan zeytin çekirdeğinden biyoplastik üretimine hız kesmeden devam ediyor. Covid19 sürecinde tek kullanımlık plastiklerin git gide arttığını gören Biolive ekibi ARaymond firması ile ortak olarak zeytin çekirdeğinden çevreci siperlikler üretti.

ALKOLSÜZ VE DOĞAL DEZENFEKTAN

Yıldız Teknopark şirketlerinden biri olan Durak Nano Bio Teknoloji Arge, etken maddesi alkol olmayan tamamen doğal ve etkili bir el dezenfektanı geliştirdi. Bu dezenfektan halk arasında yoğurt asidi olarak da bilinen laktik asit ile karanfil, kekik, okaliptüs, çay ağacı, aleo vera gibi bazı esansiyal bitki yağlarının karışımından oluşuyor. Amerika’nın önde gelen üniversitelerinden biri olan Utah Üniversitesi’nde COVİD 19’a karşı testleri yapılan ve COVİD 19 virüsünü tamamen öldürdüğü tespit edilen bu dezenfektanın üretimi konusunda şirket ruhsat ve izin aşamasında.

MESAFE ÖLÇEN AKILLI BİLEKLİK

Eren Mert tarafından 2011 yılında kurulan ve Yıldız Teknopark Kuluçka şirketlerinden biri olan Medron, giyilebilir teknolojiler ve IOT alanında çalışıyor. Şirket iş kazalarını önlemek, verimliği artırmak adına personel, nesne ve iş makinelerinin takibini geliştirdiği bir akıllı bileklikle yapabiliyor.Avrupa Birliği destekli bu cihazı bugün pek çok büyük kurum fabrikalarında kullanıyor. COVİD 19 salgını sonrasında bu cihazda bazı geliştirmeler yapıldı. Cihaz artık insanlar arasındaki mesafeyi ve birlikte kaldığı süreyi ölçüyor, mesafe ve süre geçildiğinde titreşerek uyarı veriyor. Kapalı alanlarda kullanılan bu cihazın bir özelliği de kişinin nerelerde zaman geçirdiğini kayıt etmesi. Böylece bir kişide bulaş olduğunda o kişinin hangi ortamlarda kimlerle temas ettiği bilindiği için kolaylıkla müdahale edilebiliyor.

MASKE VE ATEŞ TESBİTİ YAPIYOR

Yıldız Teknopark şirketlerinden Ayvos’un geliştirdiği yapay zeka destekli yazılım koronavirüse geçit vermiyor. Yazılımın kameralara entegre edilmesiyle sistem devreye giriyor ve sosyal mesafenin ihlal edildiği, maske kullanılmadığı durumlar tespit edilerek yetkililere bildiriliyor. Termal IP kameralar üzerinden 6 metre mesafeden temassız bir şekilde serbest geçiş sağlayarak anında ateş ölçümü yapabilen bu yazılım, kişi özelinde dezenfektan kullanılıp kullanılmadığını da saptıyor.

OTELLER MESAFELİ HİZMET VEREBİLECEK

Yıldız Teknopark şirketlerinden Done İletişim ve Bilgi Sistemleri A.Ş.’nin geliştirdiği WeBee isimli inovatif çözüm, pandemi döneminde turizm sektörü için umut oldu. WeBee; COVID-19 salgını nedeniyle Turizm Bakanlığı’nın da açıkladığı “Sağlıklı Turizm Sertifika” programındaki önlemlerin oteller tarafından alınabilmesine destek sağlayarak otellerin işini kolaylaştırıyor. WeBee, pandemi sürecinde, otellere ve misafirlerine şu hizmetleri sağlıyor.

“Temassız check-in özelliği.Bu şekilde misafir resepsiyon kuyruğunda beklemiyor. Sağlık karnesinin misafir tarafından dijital olarak doldurulup otele gönderilebilmesi. Oda için kapı kartı alınmasına gerek kalmadan, oda kapısının cep telefonu ile açılabilmesi. Menüler ve kataloglar gibi tüm basılı dokümanları dijitalleştirerek, ortak kullanılan yüzey miktarının düşürülmesi. Yiyecek ve içecek siparişlerinin cep telefonundan otelde bulunulan bölgeye talep edilebilmesi, ödeme için para kullanmaya veya POS cihazına gerek kalmadan ödemelerin mobil ödeme ile gerçekleştirilebilmesi.

MEYVE SEBZE İÇİN VİRÜS BARİYERİ

Türkiye yıllık ortalama 54 milyon ton yaş meyve ve sebze üretimine sahip.Bu ihracatın 4 milyon tonu ise ihraç edilerek yaklaşık 2.26 milyar dolarlık bir gelir elde ediliyor. Özellikle koronavirüs salgını nedeniyle, insanların sağlıklı beslenmesi için yaş meyve ve sebze sektörünün stratejik öneminin daha iyi anlaşılması, ihracatçılara gelecekle ilgili umut veriyor. Ancak bu noktada Covid 19 ile mücadeleye yönelik gıda güvenliğinin sağlanması çok önemli. Bu yönde temassız ihracat gibi farklı önlem ve çalışmalar yapılıyor.

Yıldız Teknopark bünyesinde yer alan gıda teknoloji şirketi Hyggefoods’un üzerinde çalıştığı antiviral yenilebilir kaplama sıvısı ise gıda güvenliği konusunda önemli bir boşluğu dolduruyor.Çünkü bu sıvı ile kaplanan meyve ve sebzeler virüsün doğrudan tüketiciye ulaşmasını engellemeyi amaçlıyor. Kısacası bu proje ile dünyada ilk defa koronavirüsü taşımadığı kanıtlanan özel etiketli meyve ve sebze ürünleri oluşturulabilecek. Bu şekilde yetiştirilen yerli meyve ve sebzenin katma değeri yüksek şekilde ihraç edilmesine de olanak sağlaması bekleniyor.

Hibya Haber Ajansı