news-details

AB “Koronavirüs Onarım Fonu” konusunda anlaşma

Hafta sonundan bu yana çıkmaza girmiş olan Avrupa Birliği kurtarma fonu müzakerelerinde 750 milyar EUR’luk paketin içeriği ve nasıl kullanılacağı konusunda anlaşmaya varıldı. “Koronavirüs Onarım Fonu” adı altında üye ülkelere sunulacak desteğin 390 milyar EUR’luk kısmını hibe oluştururken, 360 milyar EUR da düşük faizli krediden oluşacak. Bütçeye karşı "tutumlu" bir tavrı tercih eden Hollanda, Avusturya, Danimarka, İsveç ve Finlandiya gibi ülkelerin liderleri, 750 milyar EUR'luk bütçede söz konusu fon için düşünülen hibe ağırlığının oldukça yüksek olduğunu söyleyerek karşı çıkıyorlardı.

 

Pandemi dönemi için AB’nin geneli çapında uygulanacak en geniş kapsamlı destek paketi… Ülkeler, GSYH’lerine, AB bütçesine katkılarına ve pandemiden gördükleri zarara bağlı olarak değişen tutarlarda yardım alacaklar. Bu kapsamda da en büyük yardımı İtalya’nın alması öngörülüyor. Fonlar, pandemi sonrası ekonomik iyileşmenin sağlanması, iklim değişikliğiyle mücadele, yeşil ekonomi gibi alanlarda harcanacak.

 

Malum, İngiltere artık AB’de yok. Bu da AB’nin önemli bir bütçe katkısından artık yoksun olacağı anlamına geliyor. Kalan üye ülkelerin, böyle zor bir dönemde bu ortak fonu oluşturabilmeleri Birlik’in bir arada kalması açısından da önemli

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı