news-details

FX Piyasaları

USD/TRY:  ABD ve Avrupa'dan iyi gelen makro veriler ile teknoloji hisselerindeki yükselişin risk iştahını desteklediğini, koronavirüs salgınında vaka sayılarında tekrar artışlar (Avrupa ve bazı Asya ülkeleri) yaşanması ve teknoloji üzerinden ABD - Çin gerginliğinin yeniden yükselme ihtimali gibi risk unsurlarının ikinci planda kaldığını izliyoruz. Sert geri çekilmenin yaşandığı temmuz ayının ardından ağustos ayına tepki verme eğilimi ile başlayan Dolar endeksinde (DXY) ise bugün baskı altında olduğunu görüyoruz. Gelişmekte Olan para birimleri ise hafif alıcılı bir görüntü sergilemekteler. Bayram tatili süresince yaklaşık 6,95 - 7,00 bant aralığında hareket eden ve dün 6,95'li seviyelerde kapatan Dolar / TL ise bugün beklentilerden iyi gelen temmuz ayı enflasyon rakamları sonrasında kısmi düşüş eğiliminde. Temmuz ayında enflasyon %0,58 gerçekleşerek %0,80 olan beklentilerin altında kaldı. Böylece yıllık enflasyon %11,76 (beklenti %12,00) olarak gerçekleşti. Çekirdek enflasyon da %10,40 olan beklentilerin altında, %10,25 olarak gerçekleşti. Ayrıca, Türkiye imalat PMI Temmuz'da 56,9'a yükselerek (önceki: 53,9) olumlu bir görüntü çizdi. Şu aşamada, Dolar'ın zayıf seyretmesi ve yurtiçi enflasyon verisi ile birlikte kurda kısmi geri çekilme eğilimi sürebilir. Sıralı destekler 6,9220 ve 6,8960 seviyelerinde. Öte yandan, olası yükselişlerde ise 6,9620 ve 6,99 sıralı dirençler olarak takip edilebilir.



EUR/USD: Avrupa'da koronavirüs vaka sayılarında tekrar artış görülmesine karşın paritede yükseliş momentumu devam ediyor. Dün 1,1696 seviyesine kadar gerileyen ve günü 1,1763 seviyesinden kapatan parite bugün 1,18 seviyesine yakın seyrediyor. TSİ 17'de ABD'de haziran ayına ilişkin fabrika siparişleri dışında önemli bir veri akışının olmadığı günde parite 1,1750 desteğinin üzerinde kalarak 1,1865 seviyesini hedefleyebilir ki kısa vadeli grafiklerde teknik görüntüde toparlanma belirginleşiyor.


XAU/USD: Yaşanan yükselişlerin ardından kar realizasyonlarının sınırlı kaldığı değerli madende 1.982 civarındaki direnç önemli gözükmekte. Halihazırda reel faizlerdeki düşük seviyeler, bol likidite ortamı ve Dolar'daki baskının devam etmesi ile birlikte değerli maden bu seviyeyi kırmayı deneyebilir. Ons Altın'ın bu seviyeyi kırması durumunda 2.005 seviyesine bir ivmelenme görülebilir. Ana direnç ise 2.022 seviyesinde. Diğer yandan, olası kar realizasyonlarında 1.968 desteğinin altıda 1.958 tepki gelebilecek destek olarak izlenebilir.

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı