news-details

Haftalık bülten

ABD

“ABD Enflasyonu”

Corona virüsü ABD ekonomisine 1929 büyük krizi şiddetinde hasar verirken, Fed bu durumu kurtarmak için ne gerekiyorsa yaptı ve yapmaya devam ediyor. Fed’in finansal sistemin çöküşünü engelleyici hamleleri sonrasında ekonominin kısa sürede toparlanması mümkün olmayacaktır. Toparlanmanın uzun, yavaş ve sancılı olması şaşırtıcı olmayacaktır. Bu bağlamda Fed’in öncelik listesinden enflasyon gerilemeye başlamıştır. Mart ayında aylık -%0.4 – yıllık %1.5 seviyesinde gerçekleşmiştir. Nisan ayında beklenti aylık enflasyon için -%0.7 yıllık enflasyon içinde %0.4 seviyesinde bulunmaktadır.

ASYA

“RBNZ Faiz Kararları”

Yeni Zelanda Merkez Bankası (RBNZ) 13 Mayıs 2020 tarihinde faiz kararını açıklayacaktır.  Merkez Bankası tarafında herhangi bir değişiklik yapılması beklenmemektedir. Faiz kararı sonrasında para politikasına ilişkin yapılacak açıklamalar ilgili para birimlerinde etkili fiyatlama reaksiyonlarının oluşması beklenebilir.

Piyasa katılımcılarının faiz indirim beklentisi %11.6 seviyesinde bulunmaktadır.

 

PİYASANIN ROTASI

Haftanın Makro Teması

ABD Enflasyon / İngiltere Büyüme / TCMB Beklenti Anketi

Haftanın Stratejisi

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %0,50 Üzerinde Kalıcı Olacak (Mı)?

Haftanın Konuşmaları

12 Mayıs Salı Saat 16.00 Fed Bullard

12 Mayıs Salı Saat 17.00 Fed Harker

13 Mayıs Çarşamba Saat 00.00 Fed Mester

14 Mayıs Perşembe Saat 18.15 BoC Başkanı Poloz

En Büyük Düşman Kim?

Corona virüsü biyolojik olarak ülkeleri alt üst ederken, güncel durumda vaka sayısı 3,883,391 – tedaviye pozitif cevap veren 1,296,693 – ölü sayısı 269,604 kişiye ulaşmıştır. Virüsün tepe noktaya ulaşması ve yıkıcı etkisini göstermesi sonrasında hayatın normalleşmesi için ilk adımlar atılmaktadır. Bu noktada normalleşme tam geçiş veya eskiye dönüş olmazken, tedbirler hayatımızda olmaya devam edecektir. Virüsün ikinci dalgası için yapılan spekülasyonlar gündemde yer alırken, ekonomilere verilen yıkıcı hasarın etkilerini kısa sürede telafi etmek oldukça zor gözükmektedir.

Grafikte global ve çeşitli ülkelerin virüs vaka (cases) ve ölü (deaths) sayıları gösterilmiştir. ABD (mor çizgi) tarafında zirve noktaya ulaşıldığı sinyali gelmektedir.

 

Virüsün her alanda yıkıcı etkilerine karşı bir sorumlu arayışında Çin devreye girmektedir. Trump ve Pompeo tarafında düşman ilan edilen Çin, ABD Başkanlık seçimleri öncesinden Trump’ın elini rahatlatıcı unsur olarak devreye girebilir.

Piyasalar virüsün biyolojik boyutu sonrasında finansal boyutunu hızlı telafi ederken, ekonominin hangi şiddet ile toparlanacağına ilişkin bir hikaye satın almak istemektedir. Bu noktada önce hasar tespit çalışmalarının etkin yapılması ve durumun net olarak ortaya konması gerekmektedir.

Haftanın genelinde ABD için enflasyon ve JOLTS verilerini takip edeceğiz. İngiltere için sanayi üretimi ve büyüme verileri öne çıkarken, TCMB beklenti anketi Türkiye için en önemli takip listesinde olacaktır. RBNZ faiz kararında herhangi bir değişiklik beklenmemektedir.

Türkiye dinamiklerinde Türk Lirası değer kaybı öne çıkarken, 5 yıllık CDS 656.088 seviyesinde yükselişine devam etmektedir.

 

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı