news-details

Risklerin gündeme gelmesiyle geçtiğimiz haftayı kayıpla tamamladı

BIST100… Risklerin Gündeme Gelmesiyle Geçtiğimiz Haftayı Kayıpla Tamamladı… Yerli yatırımcının desteğiyle yukarı yönlü hareketini sürdüren endeks global çaptaki risk iştahının düşmesinin etkisiyle ve jeopolitik risklerin gündeme gelmesiyle haftayı kayıpla tamamladı. BIST100 endeksi oldukça 8,000 puanlık oldukça geniş bir bant içerisinde hareket ederken, bir önceki haftaya göre %0.81 değer kaybetti. Koronavirüs salgını kaynaklı endişeler gelişen piyasa ülkelerini baskı altında bırakırken, diğer jeopolitik ve siyasi risk unsurları da gündemdeki yerini koruyor. Yeni haftada Asya piyasaları bilanço sezonu öncesinde pozitif bir görünüm sergiliyor. Koronavirüs tedavi sürecine ilişkin olumlu haberler ve iyimser beklentileri ABD vadelilerinin de olumlu performans sergilemesine destek sağlıyor.

 

USDTRY… Yatay Seyrini Sürdürdü… Dolar TL kuru uzunca bir süredir 6.85-6.86 bandında işlem görüyor. Kurdaki volatilite tarihi düşük seviyelerde seyrediyor. Koronavirüs salgınında vaka sayılarındaki artış global risk iştahını önemli ölçüde daraltırken, gelişmekte olan ülke para birimlerinin zayıf bir görünüm sergilemesi beklenebilir. Jeopolitik ve siyasi gelişmeler gündemde kalmaya devam ediyor.

 

EURTRY… 7.77 Seviyelerinde… Geçtiğimiz hafta Euro genel itibarıyla güçlü bir görünüm sergilemesine rağmen yeni haftada TL karşısındaki nötr bir görünüm sergiliyor.

 

EURUSD… Avrupa Komisyonu Toplantısı Gündemde… Euro Bölgesi Maliye Bakanları bu haftaki Avrupa Komisyonu öncesinde buluştular. Koronavirüs salgını kaynaklı endişelerle birlikte Euro Dolar paritesi 1.1250 seviyesi altına geriledikten sonra artan risk iştahındaki artışa bağlı olarak 1.1330 seviyelerine yöneldi. Avrupa Komisyonu ekonomiye yeni bir destek paketini görüşmek üzere toplanacak. Buradan gelecek olumlu haberler ibrenin Euro’ya dönmesine destek sağlayabilir.

 

XAUUSD… 1800 $ Seviyelerinde Kalıcı Olma Çabasını Sürdürüyor… Koronavirüs vaka sayılarındaki artış ve yatırımcıların güvenli limanlara yönelmesi altının ons fiyatına destek oluyor. Cuma günü doların global bazda değer kazanmasıyla 1800 $ seviyesinin altına gerileyen altının ons fiyatı 5 haftalık yükseliş rallisini yeni haftada da devam ettiriyor. ABD Başkanı Donald Trump Çin ile ikinci faz ticaret anlaşmasının gündemde olmadığını açıkladı.

 

GAUTRY… Altının Ons Fiyatındaki Yükselişten Destek Buluyor… Altının ons fiyatındaki yükselişten destek bulan gram altın 398 TL seviyelerinde işlem görüyor. Dolar TL kurunun ons fiyatındaki yükselişe eşlik etmesi durumunda gram altın için yeni rekor seviyeler gündeme gelebilir.

 

BRENT… OPEC+ Toplantısı Öncesinde Geriledi… Koronavirüs vaka sayılarındaki artış ve yeniden yayılmaya başlaması petrol talebine yönelik riskleri de canlı tutuyor. Geçtiğimiz hafta stokların yeniden artması petrol enerji fiyatları üzerinde aşağı yönlü bakı kurdu. Petrol fiyatları vaka sayılarındaki artışın ve salgındaki yayılmanın talebe yönelik endişeleri beslemesiyle geçtiğimiz haftayı kayıpla tamamladı. Ekonomilerin yeniden açılması ve talepte canlanma beklentileriyle Haziran ayından bu yana 5 $’lık bir bant içerisinde hareket eden Brent petrolün varil fiyatı yeni haftada OPEC+ koalisyonunun rekor seviyelerdeki üretim kısıntılarını azaltmaya yönelik planını duyurabileceği beklentisiyle geriledi.

 

SP500… Koronavirüs Tedavisine Yönelik Olumlu Haberlerle Yükseldi… ABD’de endeksler Trump’ın koronavirüs aşısı konusundaki iyimser açıklamaları ve tedavi süreci konusundaki olumlu haberlerin etkisinde haftanın son işlem gününü artıda kapadı. Bankaların yükseliş performansı S&P500 endeksini yukarı taşıdı. Endeks %1.05 değer kazancıyla haftayı 3,185 puandan tamamladı.

 

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı