news-details

Konut kredi faizlerinin inmesi bekleyen talebi harekete geçirdi

Gayrimenkul piyasasının nabzını tutan Hürriyet Emlak, emlak endeksi* verilerini açıkladı.

Verilere göre; bir yıllık sürede satılık konut fiyatlarının en çok artış gösterdiği illerin başında Kahramanmaraş (%43.31), Sakarya (%43.13), Bolu (%37.67) Eskişehir (%36.18) ve Elazığ (%34.43) geldi. Veriler, 5 büyük ilde 1 yıllık süredeki hareketliliği de ortaya koydu. 5 büyük ilde yatırımcısına en çok kazandıran il yüzde 28 ile Antalya oldu. Antalya’yı, Ankara (%23), İzmir (%18), İstanbul (%16) ve Bursa (%7) izledi. Pandemi döneminde kısa süreli bekleme konumunda kalan sektörde, bu dönemde satılık konut fiyatlarında düşüş yaşayan illerin başında Aydın (-%12.08) geldi. Bu süreçte düşüş yaşanan diğer iller ise Mardin ve Samsun oldu. Bu dönemde satılık konut fiyatlarında çıkış eğilimi devam eden illerin başında ise Adıyaman’ın geldiği görüldü. Adıyaman, bu dönemde alıcısına ortalama %31 kazandırdı. Adıyaman’ı, Bartın (%29), Sinop (%28) ve Kırklareli (%27) takip etti.

Hem emlak arayanlar hem de profesyonel ve bireysel ilan verenlerin hayatını kolaylaştıracak teknoloji çözümleri sunmaya devam eden Hürriyet Emlak’ın ülke genelindeki verilerden oluşturduğu emlak endeksi* verileri açıklandı.

Hürriyet Emlak, pandemi nedeniyle kısa süreli durgunluk yaşayan emlak sektörünün geçtiğimiz bir yılda sergilediği performansı masaya yatırdı. Verilere göre; bir yıllık sürede satılık konut fiyatlarının en çok artış gösterdiği illerin başında Kahramanmaraş (%43.31), Sakarya (%43.13), Bolu (%37.67) Eskişehir (%36.18) ve Elazığ (%34.43) geldi.

5 büyük ildeki satılık konutların fiyat artışı geçtiğimiz dönemde de devam etti. 5 büyük ilde yatırımcısına en çok kazandıran il Antalya oldu. Antalya’yı, Ankara, İzmir, İstanbul ve Bursa izledi. Fiyatlarındaki çıkışla dikkat çeken diğer iller ise; Adıyaman (%31), Bartın (%29), Sinop (%28) ve Kırklareli (%27) oldu.

Metrekare fiyatlarıyla dikkat çeken illerde ise ilk sırayı Muğla aldı. Ülke genelinde konut fiyatları en yüksek olan il Muğla, 5.287 TL ortalama metrekare fiyatıyla liste başında yer alırken Muğla’yı, 4.851 TL ile İstanbul, 3.622 TL ile İzmir ve 3.365 TL ile Antalya izledi.

Her sektörü etkileyen koronavirüs salgını döneminde emlak piyasası da kısa süreli de olsa bu süreçten nispeten olumsuz etkilendi. 1 yıllık sürece yayılan verilere bakıldığında bazı illerde metrekare bazında daralma görüldü. Bu dönemde satılık konut fiyatlarında düşüş yaşayan illerin başında Aydın (-%12.08) geldi. Bu süreçte düşüş yaşanan diğer iller ise Mardin (-%0.78) ve Samsun (-%0.21)oldu.

5 büyük ildeki konut fiyatlarında artış

Emlak endeks verileri 5 büyük ildeki devam eden hareketliliği de ortaya koydu. 5 büyük il içinde yatırımcısına en çok kazandıran il yüzde 28 ile Antalya oldu. Antalya’yı, Ankara (%23), İzmir (%18), İstanbul (%16) ve Bursa (%7) izledi.

5 büyük ilde satılık konut fiyatları değişim oranları

Haziran

2019

Ort. m2 Fiyat

Haziran

2020

Ort. m2 Fiyat

1 Yılllık Değişim

1.

Antalya

2.636 TL

3.365 TL

%28

2.

Ankara

1.871 TL

2.297 TL

%23

3.

İzmir

3.077 TL

3.622 TL

%18

4.

İstanbul

4.173 TL

4.851 TL

%16

5.

Bursa

2.094 TL

2.244 TL

%7

En kısa amortisan süresi Adana’da

Emlak endeks verileri, yatırımın geri dönüş zamanlamasını ortaya koyan amortisman süreleri ile ilgili ilginç verileriyle de dikkat çekti. Verilere göre, Türkiye genelinde en kısa amortisman süresine sahip olan il, 6 yılla Adana olurken Adana’yı 10 yıllık ortalama geri dönüş süresiyle Kahramanmaraş izledi. Listede yer alan diğer iller ise; Muğla (12 yıl), Mersin (15 yıl), Van (15 yıl) ve Adıyaman (15 yıl) oldu.

Faiz indirimi satılık konuta olan ilgiyi artırdı

Emlak piyasasını ve sektörün önümüzdeki dönemde alacağı pozisyonu yorumlayan Hürriyet Emlak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ticari İşlerden Sorumlu Eş Genel Müdürü Zeynep Tandoğan, “Faiz indirim kampanyasının açıklandığı ilk günlerden itibaren ‘’satılık’’ talebinde geçtiğimiz 5 senenin en yüksek seviyesini görüyoruz. Öyle yüksek bir seviyeden bahsediyoruz ki en yakın döneme kıyasladığımızda 2,5 kattan daha fazla bir büyüme görüyoruz. İş ortağımız olan emlak ofisleriyle görüştüğümüzde satış rakamlarının 2-3 kat arttığını görüyoruz. Bölgesel olarak farklılık göstermekle birlikte bu müthiş talep artışı aynı zamanda satış adetlerine de yansıyor. Hem birinci el hem de ikinci el tarafında satışların arttığını gözlemlemekteyiz” diyor.

İlan sayısı en çok İzmir Karşıyaka’da arttı

Satılık konutlara olan talep artışının Hürriyet Emlak’ın trafiğine ve site üzerinizden geçen işlem sayısına direkt etki ettiğinin altını çizen Tandoğan, “Haziran ayının ilk yarısında site trafiğinde %200, potansiyel alıcıların Hürriyet Emlak üzerinden ilan sahiplerine ettikleri telefon sayısında da %216 artış gördük. Gelen telefon sayılarının artması direkt arz kanadını da harekete geçirdi ve satılık ilanlarında hemen %11’lik bir artış gözlemledik. İlan sayılarının en fazla arttığı ilçeler ise; İzmir Karşıyaka (%18), Ankara Etimesgut (%17), Ankara Keçiören (%15), İstanbul Üsküdar (%15) ve Antalya Alanya (%15) oldu. Üç büyük ilimizde en fazla satılık konut aramasında artış olan ilimiz Ankara oldu” dedi.

İlan görüntülenme sayılarında yüzde 223 artış

Bu dönemdeki bir diğer dikkat çekici gelişmenin ise ilan görüntülenme sayılarında yaşandığını belirten Zeynep Tandoğan, “İlan görüntülenme sayılarının en fazla arttığı ilçelerin başında İzmir Karşıyaka geldi. Bu lokasyondaki ilanların görüntülenme oranı yüzde 223 oranında artış gösterdi. Karşıyaka’yı yüzde 216 artışla İstanbul Sarıyer, yüzde 200 artışla İzmir Bornova ve yüzde 198 artışla Ankara Keçiören izledi. Diğer artış gösteren lokasyonlar ise: İstanbul Zeytinburnu (%190,28), Antalya Muratpaşa (%179,79) ve Ankara Çankaya (%149,79) oldu” diyor.

Talebin az olduğu lokasyonlardaki fiyatlar inişe geçebilir

Faizlerin inmesiyle birlikte bazı lokasyonlardaki konut fiyatlarında meydana gelen artışı da yorumlayan Tandoğan, “Kredi faizlerinin düşüşüne paralel olarak konut fiyatlarının çıkışa geçmesi tabi ki normal bir gelişme değil, fakat diğer yandan satışın adetlerinin yüksek olduğu bölgelerde, kalan stokların fiyatlarının artması da beklenmelidir. Sıfır konutlarda ise kademeli bir fiyat artışı olacaktır. Uzun süredir bekleme pozisyonunda kalan alıcılar sebebiyle bu tipteki konutların fiyatları da bekleme pozisyonunda kalmıştı. Örnek vermek gerekirse; sıfır bir konut projesinde belli bir sayıda konut satışı gerçekleştiğinde bunun proje fiyatlarındaki artışa yansıma oranı yüzde 10 olacaktır. Dolayısıyla sıfır konut projelerinde satış gerçekleştikçe fiyatların da buna paralel olarak artışa geçeceğini söyleyebilirim. Fakat talebin az olduğu yerlerdeki bu fiyat yükselişlerinin zamanla karşılığını bulamayacağı için tekrar eski seviyesine gerileyeceğini öngörebiliriz” şeklinde sözlerine devam etti.

Hibya Haber Ajansı