news-details

Китай стартира кампания за намиране име на сондата, която ще изследва Марс.

*Китайската национална космическа администрация- Центъра за изследване на Луната и космически проекти, стартира световна кампания за намиране на име за първия в страната безпилотен апарат за проучване на Марс ( във Вънчан, южния китайски остров Хайнан). 

В процеса на предложение за име, който ще продължи до 12-ти август, гражданите могат да влязат в създадения официален уебсайт и да изпратят своите предложения или да ги изпратят до оторизирания офис по пощата. Tianwen- 1 (Тянвън-1), който предприе първата китайска мисия за проучване на Марс, беше успешно поставен в прогнозираната орбита вчера с ракетата Changzheng-5 (Чанчжън- 5, Long March- Дълъг поход).

10 имена, събрани по целия свят, ще бъдат избрани първо от жури, след което ще бъдат представени за гласуване от народа, а избраното име след разрешението на съответната институция, ще бъде обявено.

От друга страна, Китай, си сътрудничи активно със страни и организации като Франция, Австрия, Аржентина и Европейската космическа агенция (ЕКА). Според информацията, предоставена от френското посолство в Пекин, Франция и Китай си сътрудничат за определянето на повърхността на сондата за проучване на Марс Tianwen-1(Тянвън-1). Френският екип ще се координира с Китай, за да намери подходящо място за кацане на безпилотния апарат. Китайската национална космическа агенция винаги отдава голямо значение на космическото сътрудничество с други страни. При мисията за проучване на Чанг-4 Луна, Китай си сътрудничи с Германия, Швеция, Русия и ЕКА. 

Китайско международно радио


Hibya Haber Ajansı