news-details

Altın yeni rekor seviyeleri test edecek mi?

Global piyasalar koronavirüs salgını kaynaklı haber akışına ve merkez bankalarının piyasalara sağladığı likiditeye bağlı olarak yön arayışını sürdürüyor. Hükümetler ve Merkez Bankaları tarihi düşük seviyelere gerileyen politika faiz oranları, dünya tarihinin daha önce şahit olmadığı bir likidite bolluğu ve helikopter para yöntemiyle salgının ekonomi üzerindeki etkilerini hafifletmeye çabalıyorlar. Kademeli olarak ekonomilerin açılmaya başlanması vaka sayılarında da artış yaşanmasına neden oluyor. Altın açısından oldukça hareketli bir hafta geride kalırken piyasa dinamikleri mevcut konjonktürün altın lehine olduğuna işaret etmeye devam ediyor. Powell bugün ABD Temsilciler Meclisi’ne yapacağı sunumunda ekonominin önünde olağanüstü bir belirsizlik olduğunu ifade edecek. Ekonominin yeniden açılmasıyla birlikte istahdam ve tüketici harcamalarında gözle görülür bir artış olduğunu, toparlanmanın beklenenden hızlı olduğunu söyledi. Ekonomideki açılmanın hem olumlu hem olumsuz etki yarattığını, virüsün kontrol altına alınma ihtiyacının arttığı değerlendirmesinde bulundu. Mart ayında politika faiz oranını sıfıra indirdiklerini söyleyen Powell maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedefleri sağlanana kadar faizleri bu seviyelerde tutmayı planladıklarını ifade etti.   

 

 

Koronavirüs salgının yarattığı ekonomilerdeki toparlanmaya ilişkin belirsizliklerle birlikte altın fiyatları son 4 yılın en büyük çeyrek dönem kazancını gerçekleştirdi. Diğer yandan ABD’de Kasım ayında gerçekleştirilecek başkanlık seçimlerine yönelik belirsizlikler, adaylar arasındaki rekabetin kızışması, toplumsal huzursuzluğa bağlı yükselen şiddet ortamı altının güvenli varlık talebinden destek bulmasına neden oluyor. Diğer taraftan ABD ve Çin arasındaki ticaret gerilimi tarafların karşılıklı hamleleriyle gündemde kalmaya devam ediyor. Makroekonomik veriler beklenenden erken toparlanmaya işaret etse de tüketicilerin ekonomiye tam olarak güvenip harcamalarını artırmaları zaman bulabilir. Koronavirüs vaka sayılarındaki artış şimdilik piyasalar üzerindeki en büyük risk olarak gözüküyor. Salgının hızla yayılmasına ve tüketici güveninin düşmesine önlem olarak FED gerektiği sürece tüm araçlarını kullanmaya hazır. Son toplantıda getiri eğrisi kontrolünün açık bir soru nitelğinde olduğunu ifade etse de başkan yardımcıları bu alternatif para politikası aracının masada olduğunun sinyalini veriyor.

 

Geçtiğimiz hafta altın raporumuzda işaret ettiğimiz 1765 $ direncinin kırılmasıyla birlikte, kendine yükseliş zemini bulan ons altın önemli bir direnç noktası olan 1778-1780 $ seviyelerini test ettikten sonra geri çekildi. Teknik açıdan altının ons fiyatında 1790 $ seviyesi direnç noktası olarak öne çıkıyor. Bu seviyenin aşılması durumunda yukarı yönlü momentumun sürmesi ve psikolojik seviye olan 1800 $ seviyesinin aşılması beklenebilir. Tabii bu seviyelerin aşılması için ABD tahvil faizlerinde daha geniş çaplı bir çöküş iyi bir kataliz görevi görebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1765 $ seviyeleri takip edilmelidir. Global ekonomik konjonktür altın fiyatlarının yeni rekor seviyeleri test edebileceğine işaret ederken, altında alım yönündeki pozisyonların koruması, olası geri çekilmelerin ise alım fırsatı olarak değerlendirilmesi rasyonel bir strateji olacaktır.

 

Gram Altın Yorumu : Gram altın bir süredir Dolar TL kurunun yatay seyretmesine rağmen altının ons fiyatındaki yükselişten destek buluyor. Gelişen piyasa ülke para birimlerinin koronavirüs salgını nedeniyle baskı altında kalmasıyla Dolar TL kuru 6.86 seviyesini test ediyor olsa da bu bölgedeki hareketler oldukça sınırlı kalıyor. Gram altının ons fiyatındaki yükselişe bağlı olarak yukarı yönlü hareketini devam ettirmesini beklemekteyiz. Teknik açıdan ilk aşamada 392 ve 395 TL seviyesi takip edilecekken, olası geri çekilmelerde öncelikle 385 ve 388 TL seviyeleri alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. 

 

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı