news-details

Yurtdışı Teminat Mektubu Programı hizmet ihracatına katkı sağlayacak, uygulama için desteğe hazırız

Müteahhitlik firmalarının da ihtiyaçları olan yurtdışı teminat mektuplarının Türk Eximbank tarafından düzenlenecek olmasının kritik bir ihtiyacı karşılayacağını söyleyen Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, “Atılmış olan bu önemli adımın uygulanmasıyla birlikte inşaat sektörü olarak ülkemizin hizmet ihracatına da ilave katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz. Bu çerçevede, Türkiye Müteahhitler Birliği olarak Türk Eximbank ile işbirliği içerisinde, programa ilişkin farkındalığın artırılması yönünde çalışmalar planlıyoruz” dedi. Yenigün, Ticaret Bakanlığı ve Türk Eximbank ile proje finansmanında sektöre yönelik yurtdışı teknik müşavirlik ve müteahhitlik hizmetleri ile inşaat malzemeleri ihracatını artırmaya yönelik programlar üretmek üzere çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.

 

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın açıkladığı Temmuz ayı itibariyle müteahhitlik firmalarının da ihtiyaçları olan yurtdışı teminat mektuplarının “Türk Eximbank Yurtdışı Teminat Mektubu Programı” kapsamına alınmış olmasının özellikle pandemi ile birlikte yurtdışında yükselen maliyetler ve artan rekabet ortamında kritik bir ihtiyacı karşılayacağını söyledi. Yenigün, “Sayın Bakanımıza bu konuda gösterdikleri hassasiyet için şükranlarımızı sunuyoruz. Atılmış olan bu önemli adımın uygulanmasıyla birlikte müteahhitlik sektörü olarak ülkemizin hizmet ihracatına da ilave katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz” diye konuştu.

Sektörün yurtdışındaki projeler için ihtiyaç duyduğu teminat mektuplarını Türk Eximbank’tan sağlamasına yönelik talebi uzun zamandır dile getirdiklerini hatırlatan Yenigün, özel sektör çatı kuruluşları olarak Ticaret Bakanı Pekcan tarafından düzenli olarak gerçekleştirilen İstişare Kurulu toplantılarında da Türk Eximbank’ın hizmet ihracatına desteğinin pandemi ile birlikte önem kazandığını aktardıklarını ifade etti. Yenigün sözlerini şöyle sürdürdü:

 

Güçbirliği için daha yoğun çalışma ihtiyacı ortaya çıktı

“Pandemi öncesinde ülke olarak 2030’larda 750 milyar ABD Doları seviyelerine çıkması öngörülen uluslararası inşaat pazarından müteahhitlerimizin orta vadede 50 milyar ABD Doları tutarında pay almasını hedefliyorduk. Pandeminin küresel ekonomide yol açtığı sorunlar bu hedeflere ulaşmak için kamu-özel sektör güçbirliği ile daha yoğun çalışılması ihtiyacını ortaya çıkarmıştır.”

 

Bütüncül yaklaşımla tüm sektör için çalışıyoruz

Türk Eximbank yönetimi ve çalışanlarına da işbirliği içerisinde gerçekleştirilen çözüm odaklı çalışmalar için ayrıca teşekkür eden Yenigün, “Ticaret Bakanlığımız ve Türk Eximbank ile proje finansmanında sektörümüze yönelik bütüncül bir yaklaşım içinde yurtdışı teknik müşavirlik ve müteahhitlik hizmetlerimiz ile inşaat malzemeleri ihracatımızı artırmaya yönelik programlar üretmek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.


Hibya Haber Ajansı