news-details

En uygun güneş koruyucu nasıl seçilir

Dünyanın 1 numaralı güneş bakım markası NIVEA SUN, yaz aylarında da sağlıklı bir cilde sahip olmak ve güneşin zararlı etkilerinden korunmak için bir rehber hazırladı.

Güneş insan sağlığı için oldukça önemli ve gereklidir. D vitamini sentezini düzenler, bu da güçlü kemik yapısı ve yoğunluğu için hayati önem taşır. Cilde sağlıklı bir ışıltı verir, seratonin salgısını arttırarak mutlu hissettirir. Ancak güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmak, cildin erken yaşlanmasına ve cilt kanseri gibi tehlikeli hastalıklara sebep olabilir.

Konuyla ilgili bilgi veren Uzman Dermatolog Dr. Şenay Sarıtaş, özellikle güneşin daha etkili olduğu yaz aylarında güneş koruyucularının düzenli kullanılması gerektiğinin altını çizerek: “Kırışıklık ve cilt lekelerinin en büyük sebeplerinden biri güneşin zararlı ışınları. Yaz aylarında şehirde kalsanız bile düzenli olarak güneş koruyucu kullanmayı ihmal etmeyin. Tatile gidecekseniz güneş koruyucu kullanmanız daha büyük önem taşır. Güneşin ultraviyole (UV) ışınlarının %80’i, suyun 2 metre altında bile cilde erişebilir, kum ultraviyole ışınlarının %50’sini yansıtır. Hafif bulutlardan ultraviyole (UV) ışınlarının %90’ı yansıyabilir.” diye bilgi verdi.

Güneş koruyucu ürünlerin seçiminde; cilt tipi, güneşe maruz kalma süresi, ürünlerin içeriklerindeki bileşenler gibi farklı parametrelere dikkat edilmesi gerektiğini de belirten Uzm. Dr. Şenay Sarıtaş şu bilgileri paylaştı:

Güneş kremi seçiminde fototipin önemi

Güneş kremi seçiminde önemli konulardan biri öncelikle cilt yapısını tanımaktır. Fototip, cildin melanin miktarına göre değişen bireysel fiziksel özellikleri (saç rengi, göz rengi, genetik özellikler gibi) ifade eder ve güneş ışınlarına karşı daha az veya daha fazla melanine sahip olmak korunma ihtiyacını da belirler. Genellikle, cilt ne kadar açıksa, güneşten yanma ihtimali o kadar artar, ancak her zaman bu şekilde olmayabilir. En doğru güneş kremini seçmek için cildin güneşe nasıl tepki verdiğini bilmek çok önemlidir.

Geniş spekturumlu ürünler tercih edilmeli

Geniş spektrumlu ürünler hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlar. UVA ışınları cildi erken yaşlandırarak, kırışıklıklara ve yaşlılık lekelerine neden olurken UVB ışınları da güneş yanığına neden olur. Her ikisine de aşırı maruz kalmak cilt kanserine yol açabilir. Tüm NIVEA SUN ürünleri fotostabil, yani ışığa karşı dayanıklı koruma özelliğine sahiptir. Güneşin en yüksekte olduğu zamanlarda bile doğru güneş kremi kullanıldığında cilt UV ışınlarına karşı korunur.

Güneş koruma faktörü (Sun Protection Factor) ne demektir

Cildin kendine has koruma süresi, cildin yanmadan önce güneşe maruz kalabileceği miktardır. Cildin güneş kremi olmadan kendi doğal korumasının süresi, cildin türüne bağlıdır ve genellikle 5 ila 30 dakika arasındadır. SPF de, güneş koruyucu ürünlerin cildi güneşten koruma güçlerini gösterir bir başka deyişle UVB ışınlarından koruma yeteneğinin bir ölçüsüdür. Genel olarak hesaplama şu şekilde yapılır; korunmasız cilt güneşe maruz kaldığında 1 dakikada kırmızıya dönüyorsa SPF 15 güneş koruyucu kullanmak teorik olarak 15 kat daha fazla kızarmayı önler.

Güneş kremi nasıl uygulanır

  • Güneşe çıkmadan yaklaşık olarak 20 – 25 dakika önce sürülmeli
  • Her seferinde minimum 30 ML uygulanmalı, kullanım miktarı düştüğünde koruma düzeyi de azalır
  • İki saatte bir tekrar uygulanmalı
  • Özellikle yüzdükten sonra tekrar güneş koruyucu kullanılmalı
  • Güneş kremi uygularken, kulak üstü ve ayak tabanları gibi ulaşılması zor alanlar unutulmamalı

Çocuklar için doğru doz güneş kremi nasıl belirlenir

- 3-5 yaş grubu için; bir ila bir buçuk orta parmak uzunluğunda bir sıra güneş sütü veya 5 - 6 püskürtme

- 6-10 yaş grubu için gereken doz, bir buçuk ila iki orta parmak uzunluğunda bir sıra güneş sütü veya 7 -10 püskürtme

- Büyük çocuklar ve yetişkinler için bilekten orta parmağın sonuna bir sıra güneş kremi veya 15 püskürtme kadardır.

- Kol başına ve boğaz, yüz ve boyun bölgesi için bir doz, sırt, karın ve her bacak için uygun miktarın iki katı kullanılmalıdır. Dahası, beş yaşına kadar olan çocuklar için yüz, boyun ve boğaz bölgelerine iki kat fazla doz uygulanmalıdır, çünkü küçük çocuklarda kafa orantısal olarak daha büyüktür.

Cilt için güvenilir bir korunmayı ve en iyi bakımı sağlayan NIVEA SUN’ın güneşin zararlı ışınlarından koruyan, nemlendiren, kalıcı bronzluk sağlayan hassas ve normal ciltler için geniş ürün yelpazesi ile her yaş grubu için yaz aylarında cilt sağlığını korumak mümkün.

Hibya Haber Ajansı