news-details

Risk iştahı azalsa da gücünü koruyor

Korona virüs vaka sayılarındaki artışa rağmen makroekonomik göstergelerin küresel büyümeye yönelik güçlü bir tablo ortaya koyması risk iştahının belirgin şekilde destek bulmasını sağlıyor. Bu noktada, ABD’de PMI rakamlarındaki momentum kazanımını ISM verilerinin teyit etmesi ve istihdamdaki toparlanma gibi faktörlerin yanında Euro Bölgesi’nde perakende satışların beklentileri de aşarak çift haneli güçlü bir büyümeye imza atması piyasaların ardından ekonomilerin de dipten dönüşünü yansıtıyor. Dünkü güçlü yükselişlerin ardından endekslerde daha sakin bir seyir görüyor olsak da ana hatlarıyla varlık fiyatlarında yukarı yönlü eğilimin korunmasını bekliyoruz.

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul yeni zirvelere kapı aralıyor. Son dönemde oldukça güçlü bir trend doğrultusunda hareket eden BIST-100 endeksi 118 bin seviyesinin de üzerinde kapanış yaparak Şubat ayından bu yana en yüksek seviyeyi görmüş oldu. Endeksin teknik görünümünü uzun süredir olduğu gibi güçlü bulmaya devam ediyoruz. Bu noktada ilk hedef olarak gösterdiğimiz 118 bine de ulaşılmış oldu. Özellikle makroekonomik verilerin güç kazandığı bir dönemde bulunuyor olmamız iyimserliğin ön planda kalmasını sağlarken alternatif getiri potansiyelinin limitli olması ve hızlı değer kazanımlarına karşın indikatörlerin henüz dönüşe işaret etmemesi endekste daha yüksek seviyelere kapı aralıyor.

EUR/USD güç topluyor. Geri çekilmeleri 1,1200 seviyesinin üzerinde karşıladıktan sonra risk iştahındaki toparlanmanın da desteği ile yönünü yukarı çeviren EUR/USD yeniden güçlü bir momentum yakalamış durumda. Kısa vadeli indikatörlerin seyrini de göz önünde bulundurarak 1,1300 seviyesinin üzerinde kalındıkça yönün yukarı olduğunu söylemek mümkün. Ancak Haziran ayından bu yana geçen süre zarfında paritenin özellikle 1,1350 ve 1,1380 seviyelerinde zorlandığını görmüştük. Dolayısıyla bu seviyelere yaklaşıldıkça yeniden baskı oluşabileceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor.

USD/TL 6,86’nın üzerini test etmeye devam ediyor. Küresel risk iştahındaki artış ve paritedeki yukarı yönlü eğilime karşın TL, dolar karşısında son dönemde izlediği bandın dışına çıkmış durumda. Dolayısıyla kurun 6,86’nın üzerinde daha fazla zaman geçirdiğini görüyoruz. Bu durumun teknik açıdan yukarı yönlü risk yarattığını söylemek mümkün. Ancak risk iştahının yüksek olmasının yanında paritedeki eğilim şimdilik TL üzerindeki baskının artmasına izin vermiyor. Bu şartlar geçerli kalmaya devam ettikçe kurda bant hareketi görmeye devam edeceğimizi düşünüyoruz.

Ons altın yukarı yönlü eğilimini koruyor. Küresel risk iştahı yüksek olsa da altın fiyatlarının oldukça dirençli kalmaya devam ettiğini görüyoruz. Bunda özellikle korona virüs vakalarında artışın hız kesmeden devam ediyor olmasının büyük etkisi olduğunu söylemek mümkün. Ayrıca virüsün ekonomi üzerinde yarattığı tahribatı azaltmak için destek beklentilerinin geçerliliğini koruyor oluşu da likidite bolluğu kanalıyla değerli metalleri desteklemeye devam ediyor. Bu kapsamda ons altında 1800 dolara doğru hareket alanının geçerliliğini koruduğunu düşünmeye devam ediyoruz.

Kaynak ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı