news-details

Endeks satış baskısı altında

BIST100… Endeks Satış Baskısı Altında… TCMB 2020 yılının 3. Enflasyon Raporu’nu yayınladı. Makroekonomik görünüm ve para politikası duruşuna dair değerlendirmelerin bulunduğu raporda enflasyon tahminleri yukarı yönlü olarak revize edildi. Yıl sonu TÜFE tahmini %7.4’ten %8.9’a yükseltildi. Tahminlerin pandemide ikinci dalga olmadığı bir senaryoya dayandığı ifade edildi. BIST100 endeksi yataya yakın artıda başladığı işlem gününde karışık bir görünüm sergiledi. FED toplantısı öncesinde global piyasalar genel itibarıyla dalgalı seyretti. Diğer taraftan ekonomilerin açılmasıyla birlikte hemen hemen her ülkede artan vaka sayıları risk iştahını olumsuz etkiliyor. Aşı ve tedaviye yönelik çalışmalar piyasalar tarafından takip edilse de yurt içi kaynaklı riskler endeksin yukarı yönlü hareketlerini baskılıyor. Uzun bir süredir 1,200 direncini aşmakta zorlanan endeks 1,130 ve 1,200 aralığına sıkışmış durumda. Koronavirüs salgını kaynaklı gelişmeler gündemdeki yerini korurken, 2. çeyrek bilançoları da yatırımcıların takibinde olmayı sürdürüyor. Kurban Bayramı arefe günü olması nedeniyle Borsa İstanbul hisse senedi piyasası yarım gün işlem görecek.

Şirket Haberleri… SISE 2Ç20’de 85 milyon TL net kar elde etti. Geçen yıl aynı dönemde 480 milyon TL kar elde etmişti. YKBNK 2Ç20’de piyasa beklentisi olan 1,275 milyon TL’nin üzerinde 1,331 milyon TL net kar açıkladı. GARAN 2Ç20’de 1,577 milyon TL piyasa beklentisinin üzerinde 1,600 milyon TL net kar açıkladı.

 

 

USDTRY… Gece Yarısı İşlemlerinde 7 Seviyelerini Test Etti… Dolar endeksinin global bazda zayıf seyretmesine karşın Dolar TL kurunda yukarı yönlü hareketler izlendi. Gece yarısı 7 seviyelerini test eden Dolar TL kuru kazançlarının bir kısmını silerek 6.97 seviyelerine çekilse de koronavirüs salgını kaynaklı gelişmeler gelişen piyasa ülke para birimleri üzerinde baskı kuruyor.

 

 

EURTRY… Euro Global Bazda Güçlü Bir Görünüm Sergiliyor… Euro global bazda güçlü konumunu korurken gelişen piyasa ülke para birimleri baskı altında kalmaya devam ediyor. 8.26 seviyelerine yükselen Euro TL kuru yeni işlem gününde 8.19 seviyelerine geri çekildi.

 

 

EURUSD…FED Politika Faizini Değiştirmedi… FED toplantısı öncesinde 1.1770 seviyelerine kadar yükselen Euro Dolar paritesi, FED’in güvercin tondaki mesajlarıyla birlikte kazançlarını genişleterek 1.18 seviyelerini test etti. FED Başkanı Powell işgücü piyasasının toparlanması için uzun bir zamana ihtiyaçlarını olduğunu, ekonomideki risklerin belirginliğini koruduğunu, bu süreçte mali desteğin şart olduğunu, teşvik paketi konusundaki gelişmelerin olumlu olduğunu, faizleri artırmayı düşünmeyi bile düşünmediklerini ve toparlanmanın hız kaybettiğini, varlık alımlarıyla destekleyici bir para politikası tasarladıklarını ifade etti. Powell’ın açıklamaları sonrasında dolar önemli paralar karşısındaki kayıplarının bir kısmını telafi ederken parite 1.1750 seviyelerine geri çekildi. Yeni işlem gününde dolar endeksi son 2 yılın en düşük seviyelerinden toparlanma gayreti içerisinde.

 

 

XAUUSD… Altın FED Sonrasında 9 Günlük Rallisini Durdurdu… Altının ons fiyatı rekoru yeniledikten sonra FED toplantısını beklemeye geçti. Toplantı öncesinde FED’in güvercin tonunu sürdüreceği ve sıfırlı seviyelere yakın faizleri uzun bir süre daha devam ettireceğine yönelik beklentilerle 1,950 $ seviyesinin üzerine tutundu. ABD tahvil faizlerinin rekor seviyelere gerilemesi ve enflasyondaki yükseliş beklentileri güvenli liman altına yönelik altına destek sağlıyor. Diğer taraftan doların global bazda zayıf bir seyir izlemesi yatırımcıların altına sığınmalarına neden oluyor.

 

 

GAUTRY…445 TL Seviyesine Yöneldikten Sonra Ons Fiyatındaki Düşüşe Bağlı Olarak Geriledi… Altının ons fiyatının hız kesmesine rağmen Dolar TL kurundaki yükseliş gram altın fiyatına destek sağladı. FED toplantısı öncesinde 445 TL seviyelerine yönelen gram altın yeni işlem gününde ons altındaki zayıf seyire bağlı olarak 440 TL seviyesinin altına çekildi.

 

 

BRENT… Global Ekonomiye İlişkin Risklerle Yatay Bir Görünüm Sergiliyor…. Global ekonomideki belirsizlikler enerji fiyatları üzerinde baskı kuruyor. FED toplantısı öncesinde 44 $ seviyelerine yükselen Brent petrolün varil fiyatı piyasaların koronavirüs salgını kaynaklı belirsizliklere odaklanmasıyla yeniden 43 $ seviyesine geri çekildi.

 

 

S&P500… FED Toplantısı Sonrasında Yükseldi… FED politika faizini %0-%0.25 aralığında sabit bıraktı. FED toplantısı sonrasında genişlemeci para politikasının devam edeceğine yönelik mesajların etkisiyle ABD’de endeksler günü yükselişle tamamladı. S&P500 endeksi %1.25 yükselişle 3,258 puandan tamamladı.

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı