news-details

Haziran’da EM atağı

Global piyasalarda olumlu seyrin devamı ile Haziran'ın sonuna gelindi. Trendin gelişimini hatırlarsak, Şubat ve Martta %20 değer kaybeden MSCI Dünya Borsa Endeksi, Nisan'da % 10.8, Mayıs'ta % 4.6 değer kazanmışken Haziran'da %1.3 daha değer kazanarak bitiriyor. Bu ayın özelliği, Nisan'da % 1.8, Mayıs'ta % 4.0 MSCI Dünya Borsa Endeksinden kötü performans gösteren MSCI Emerging Markets Endeksinin atak yaparak %5.5 fark yapması oldu.

 

MSCI'ya göre Türkiye de bir gelişmekte olan ülke olarak sayıldığından burada etkili oldu. BIST100 Endeksi dün % 1 yükselirken 1175 puan artış yaşadı. Endekse en çok katkı veren ilk 8 hissenin 6’ıs bankalar olurken bunların toplam katkısı 850 puan oldu. Yani yükselişin % 72sini bu bankalar sağladı.  Endeks bugün de %0.2 üstü artı kapatsa aylık bazda %10luk bir getiri yakalamış olacak.

 

BIST 100 son olarak Nisan'da %12.8 ile iyi bir getiri yakalamıştı. Endeksin her iki ayda bir % 10luk getiriyi geçmesi -ki yıllık enflasyonun % 11.4 olduğunu hatırlatmak gerek- yeni gelen yatırımcıların kazanması ve borsaya katılımın devamı için önemli görülebilir. Temmuz'da da bu temponun sürmesi ile BIST100'ün TL bazlı yeni bir rekoru görmesi muhtemel olabilir. 27 Temmuz da ise Endekslerden iki sıfır atılması hedefleniyor.

 

Bugün ayın son günü olduğundan birçok veri açıklanacak: Dış ticaret verileri, Genel Yönetim borç stoku, Hazine borçlanma programı. Ancak asıl öne çıkan veriler önümüzdeki iki güne sığacak. Cuma günü piyasaları kapalı olacak ABD'de özel sektör istihdamı ertesi gün ise Haziran ayı istihdam verileri açıklanacak.

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüş ve arkasından başlayan ralli ile 116 bine kadar ulaştı. Kâr satışlarında geçiş noktası olarak yılbaşı seviyesi olan 114,425 izlenebilir.

 

Kaynak Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı